Aqua
Aqua

2019 in een notendop

Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. Bij AAP verbeteren wij op een duurzame manier het welzijn van deze uitheemse, niet-gedomesticeerde dieren. Dit lukt ons door praktische opvang te combineren met wetgeving en beleid. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.

Download Jaarverslag 2019
Voor een compleet overzicht van de resultaten van 2019

Gered

AAP heeft in 2019 in totaal 99 dieren opgevangen, 1 daarvan kwam terug van het herplaatsadres. Wegens een lagere uitstroom van dieren, konden we - net als vorig jaar – minder dieren opvangen dan in eerdere jaren.
Gered 2019

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft gered.

 

Opbrengsten & kosten

Opbrengsten en kosten 2019 AAP

Take Care

In 2019 verzorgde AAP gemiddeld 430 dieren. Op 31 december verbleven er 407 dieren in de opvang, waaronder Japanse makaak Hiroshi. Hij werd alleen achtergelaten in een verlaten dierentuin op Lanzarote. Hiroshi was erg mager en half kaal toen hij bij AAP kwam. Gelukkig gaat het inmiddels beter met hem.
 

 

Mijlpalen voor dierenwelzijn

Een Europees verbod op wilde dieren in circussen komt steeds dichterbij. In 2019 werd in Schotland het verbod definitief, binnenkort zullen Engeland en Wales volgen. Ook in Spanje hebben vier nieuwe regio’s én de hoofdstad Madrid een verbod ingevoerd.

Ook rond het invoeren van de positieflijst en het tegengaan van illegale handel zijn in 2019 weer stappen gemaakt, zowel nationaal als internationaal.

 

Onze achterban in 2019

Donateurs: 48.758

Een nieuw thuis

De meeste dieren blijven tijdelijk bij AAP. We zoeken een geschikt, permanent onderkomen voor ze, waardoor er ook weer plek vrijkomt voor andere dieren die onze hulp hard nodig hebben. In 2019 werden 120 dieren herplaatst. Op 31 december 2019 verbleven er in totaal 634 AAP-dieren bij 110 verschillende herplaatspartners. Zo kregen dwergmeerkatten Lucas en Wyse een nieuw onderkomen in de Apenheul en chimpansees Koko, Mimmi, Hiasl en Rosi verhuisden naar Skopje Zoo in Macedonië.

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft herplaatst.
 

stichtingaap #update Chimpansees Koko, Mimmi, Hiasl en Rosi zijn afgelopen zomer van Stichting AAP verhuisd naar Skopje Zoo. En daar vermaken ze zich momenteel prima! Vooral Koko klimt graag naar het hoogste platform in het verblijf om alle diersoorten en bezoekers te kunnen zien. #animalwelfare #chimpansee #Koko
stichtingaap
#update Chimpansees Koko, Mimmi, Hiasl en Rosi zijn afgelopen zomer van Stichting AAP verhuisd naar Skopje Zoo. En daar vermaken ze zich momenteel prima! Vooral Koko klimt graag naar het hoogste platform in het verblijf om alle diersoorten en bezoekers te kunnen zien. #animalwelfare #chimpansee #Koko

Circustijgers gered van horrortransport

Op de grens van Polen en Wit-Rusland werden tien circustijgers aangetroffen in een paardentrailer. De dieren waren er vreselijk aan toe, één was zelfs al overleden. De tijgers kwamen uit Italië en waren al meer dan een week onderweg in veel te kleine kooien. Onze herplaatspartner Poznan Zoo ving de dieren tijdelijk op. Bij aankomst dronken ze maar liefst veertig liter water.

Vier tijgers konden in Polen blijven, de tijgers Aqua, Sanson, Softi, Merida en Toph werden naar AAP Primadomus overgebracht.
 

Lees meer

Online

Onze belangrijkste social mediakanalen zijn Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Instagram had dit jaar de grootste relatieve groei, maar ook de andere kanalen zijn gegroeid qua bereik en aantal volgers.

In de media

In 2019 is AAP geregeld in het nieuws geweest. De berichtgeving ging onder meer over de succesvolle actie voor de Limburgse wasberen en over de redding van de circustijgers die in Polen werden aangetroffen.