Berberaap Granada

Twee berberapen in zeer slechte gezondheid naar AAP gebracht

Twee berberapen die in zeer slechte gezondheid verkeren, zijn onlangs naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht. De dieren van ongeveer 20 jaar oud (mannetje Meyers en vrouwtje Lori) werden door hun eigenaar gehouden in twee aparte verroeste hokken van 150 bij 150 centimeter in een appartementencomplex in de Spaanse stad Granada.

Inbeslagname

Nadat de twee dieren werden ontdekt, hebben de Spaanse autoriteiten Equipo de Protección de la Naturaleza (EPRONA) van de Guardia Civil met hulp van AAP direct actie ondernomen om de dieren in beslag te kunnen nemen. Onlangs konden we met onze dierenarts Roberto Melero berberapen Meyers en Lori ophalen en bevrijden uit hun nare situatie.
Berberaap Granada
Een van de berberapen in de transportkist.

Gebrek aan verzorging

Na een eerste controle tijdens de reddingsactie stelde dierenarts Roberto Melero vast dat het jarenlange gebrek aan juiste verzorging voor veel gezondheidsproblemen heeft gezorgd bij de twee berberapen. Hij vertelt: “We weten niet hoe lang ze al in deze omstandigheden leven, maar we zien wel de verwoestingen die het gevangenschap en de verwaarlozing hebben aangericht bij deze twee dieren. Niet te vergeten dat primaten nooit als huisdier gehouden zouden moeten worden”.
Dierenarts berberapen
Dierenarts Roberto Melero (rechts) doet een check op een van de berberapen.

"Beide dieren waren extreem mager en zwak, met duidelijke spieratrofie en mobiliteitsproblemen als gevolg van slechte voeding en lange opsluiting in kleine kooien, zonder de mogelijkheid om goed te bewegen."

Hij vervolgt: “De dieren bevonden zich in zeer slechte hygiënische omstandigheden, in volledig verroeste en lege kooien, zonder enige vorm van verrijking of toegang tot water. Beide dieren waren extreem mager en zwak, met duidelijke spieratrofie en mobiliteitsproblemen als gevolg van slechte voeding en lange opsluiting in kleine kooien zonder de mogelijkheid om goed te bewegen. Cariës, afgebroken en ontbrekende tanden, evenals een kaaklaesie als gevolg van oude, onbehandelde infectieuze processen. Kale plekken in de vacht, mogelijk als gevolg van stofwisselingsziekten en tekenen van stereotiep gedrag. Dit alles wijst op duidelijke tekortkomingen in hun verzorging en verwaarlozing van controle door een dierenarts voor een lange periode. We maken ons grote zorgen om hen, vooral om het vrouwtje, die de slechtste prognose heeft.”
Herstellen
In ons opvangcentrum in Spanje kunnen we verder werken aan het herstel van Meyers en Lori. De dieren gaan eerst in quarantaine, waar ze in alle rust kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.
Berberaap Meyers
Mannetje Meyers in zijn quarantaineverblijf bij AAP.
Berberaap Lori
Vrouwtje Lori in haar vangkooi. Vanuit hier kon ze haar quarantaineverblijf inlopen.
Video: de redding van de berberapen
De positieflijst in Europa
AAP zet zich zowel op landelijk als op Europees niveau in voor de ontwikkeling van positieflijsten. Ons einddoel is dan ook dat er uiteindelijk een positieflijst komt die voor de gehele Europese Unie geldt. Ons geluid wordt gehoord: eind 2022 heeft het Europees Parlement twee resoluties aangenomen die de positieflijst als oplossing noemen voor de groeiende risico’s en dierenwelzijnsproblemen door het houden van ongeschikte exotische zoogdieren als huisdier.

Overige berichten