Duitsland heeft geen federale regelgeving voor het houden van exotische huisdieren: in grote delen van het land worden leeuwen, bavianen en andere exotische zoogdieren als ‘geschikte huisdieren’ beschouwd. Maar omdat Duitsland op dit moment haar dierenwelzijnswetgeving aan het herzien is, is dit een unieke kans om hier verandering in te brengen. AAP zet zich daarom op verschillende manieren in om te pleiten voor een positieflijst in Duitsland.
Exotische dieren horen niet
thuis in de woonkamer
Duitsland is een van de grootste markten voor exotische huisdieren. Door het gebrek aan regelgeving leven veel exotische zoogdieren onder erbarmelijke omstandigheden. AAP wisselt voortdurend informatie uit met dierenartsen en -houders in Duitsland om zoveel mogelijk dieren te helpen. Zo heeft AAP afgelopen zomer berberaap Beatrix gered. Het verhaal van berberaap Beatrix
Toen twee zussen in Duitsland een verzameling dieren erfden, schrokken ze enorm toen daar ook een berberaap bij bleek te horen. Beatrix leefde minstens zeven jaar lang alleen in een kooi werd en gevoerd door de eigenaar van een naburig café. De zussen kenden het dier niet en wisten ook niet hoe ze haar moesten verzorgen. Ze besloten AAP in te schakelen voor hulp.Meerdere gezondheidsproblemen
Beatrix bleek meerdere gezondheidsproblemen te hebben. Zo waren de meeste tanden in haar gebit rot en had ze een oude, gecompliceerde breuk in haar linker elleboog. Ook had de jarenlange eenzaamheid haar geen goed gegaan. Beatrix was erg lusteloos toen ze bij AAP aankwam. Maar dankzij de toegewijde en liefdevolle zorg van onze dierverzorgers, knapte ze langzaam maar zeker weer op. Ook werd ze weer actiever. Momenteel proberen we haar kennis te laten maken met andere berberapen.Een leeuw kopen met een klik op een knop
Helaas is Beatrix slechts een van de vele dieren die lijden in Duitsland. Uit enquêtes van AAP blijkt dat de meeste Duitsers tegen het houden van exotische dieren zijn en ze geen geschikte huisdieren vinden. Tegelijkertijd bleken de meeste mensen niet op de hoogte van de huidige regelgeving. De noodzaak van een publiekscampagne om de nodige aandacht te creëren voor een betere dierenwelzijnswetgeving, was dus duidelijk.WYLD-campagne
Daarom beloofde een controversiële online dierenwinkel genaamd WYLD in de tweede helft van vorig jaar exotische huisdieren aan iedereen te verkopen. Een leeuw, witoorpenseelaapje of woestijnvos kon met één klik op de knop worden besteld. Influencers en sociale media voerden verhitte debatten en trokken de legaliteit van zo’n bedrijf in twijfel.Later, bij de vermeende opening van de dierenwinkel, verzamelden journalisten zich om verslag te doen van het potentiële schandaal. Hier onthulde AAP dat deze winkel slechts een middel was om de rampzalige realiteit van de handel in huisdieren in Duitsland onder de aandacht te brengen. Hoewel de vermeende opening voor controverse zorgde, zou het openen van zo’n winkel volledig legaal zijn geweest. Om deze absurditeit te stoppen, adviseerde AAP om een positieflijst voor huisdieren in te voeren en startte een petitie gericht aan het verantwoordelijke Duitse ministerie. Inmiddels is de petitie om een positieflijst in Duitsland in te voeren al door 68.000 mensen ondertekend.
Leeuwen Marley en Elsa:
als welpjes online verkocht
Toen Marley en Elsa nog maar net het levenslicht hadden gezien, werden zij bij hun moeder weggerukt. De twee welpjes werden daarna te koop aangeboden op het internet. Uiteindelijk zijn ze verkocht aan de hoogste bieder en kwamen ze bij een eigenaar in Duitsland terecht.
De eigenaar bleek niet over de juiste papieren te beschikken, waarna Marley en Elsa in beslag werden genomen. Na een omweg via de Duitse dierentuin Magdeburg zijn Marley en Elsa niet veel later naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht.
Een Duitse positieflijst voor huisdieren
Naast het opzetten van de publiekscampagne, gaat AAP het gesprek aan met vooraanstaande dierenartsen, experts en politici om hen bewust te maken van de publieke opinie. Ook vertellen we over de problemen rondom het houden van exotische huisdieren en de nieuwste wetenschappelijke artikelen die de noodzaak van een positieflijst onderbouwen.Door de methodiek van de positieflijst uit te leggen en misvattingen weg te nemen, onderstreept AAP de noodzaak en voordelen van een preventieve aanpak in wetgeving: het voorkomen van problemen vóórdat deze zich voordoen.
AAP’s kennis van de implementatie van positieflijsten in de hele EU is waardevol voor deze besluitvormers.
Een Europa zonder dierenleed
AAP is de afgelopen decennia actief geweest in Duitsland en tal van EU-lidstaten om de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn te verbeteren. Het werk van AAP heeft onder andere geleid tot een verbod op optredens met wilde dieren in circussen in Nederland, Spanje en Portugal.In Spanje, Litouwen, Frankrijk, Slovenië en Italië werkte AAP samen met partners om de wetgeving te veranderen en de ontwikkeling van een positieflijst voor exotische dieren mogelijk te maken. Verdere stappen om een einde te maken aan dierenleed werden genomen met lokale partners in Estland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.