Olifanten wassen, zwemmen met dolfijnen, wandelen en knuffelen met leeuwen of tijgers of voor een foto poseren met apen. Het klinkt onschuldig, maar voor de dieren is het verschrikkelijk. Dagelijks worden er meer dan 550.000 dieren mishandeld voor toerismedoeleinden.
World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP starten daarom vandaag een online bewustwordingscampagne. Tijdens de drukste weken op Schiphol wijzen ze toeristen op het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren.
World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP willen deze groeiende vorm van dierenmishandeling onder de aandacht brengen van een groot publiek. Toerisme waar wilde dieren bij betrokken zijn, is wereldwijd big business. Jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.
THINK AGAIN
Reizigers in de omgeving van Schiphol worden online gewezen op het dierenleed met een indringende video: THINK AGAIN. De drie organisaties vragen reizigers om de video te delen en niet bij te dragen aan deze vorm van ‘vermaak’.
De drie organisaties roepen toeristen op: Als je op een wild dier kunt rijden, met ze kunt wandelen of zwemmen, ze kunt voeren, wassen of knuffelen of een selfie met ze kunt maken, doe dit dan niet. Het lijkt zo leuk, maar je ziet vaak niet wat voor dierenleed hierachter schuilgaat. Deze dieren worden uit het wild weggerukt en verhandeld of zelfs speciaal voor dit doeleind gefokt. Ook worden ze vaak op gruwelijke wijze getraind zodat ze ‘geschikt’ worden voor de omgang met toeristen of om kunstjes te vertonen. Think again!
Tips voor een diervriendelijke vakantie
Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden. Bijvoorbeeld door:
- Niet op de foto te gaan met een wild dier
- Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
- Geen olifanten te voeren, wassen of erop rijden
- Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows)
Alleen echt diervriendelijke opvangcentra te bezoeken, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is.