Redden
en opvangen

Opvang bij AAP

Het begint bij het redden en opvangen van een dier. We vangen exotische zoogdieren op uit heel Europa en werken daarbij nauw samen met autoriteiten, overheden, dierenwelzijnsorganisaties en de eigenaren van de dieren.

Sommige dieren komen naar AAP nadat ze in beslag zijn genomen. Bijvoorbeeld omdat het dier verwaarloosd is, het verboden is om het dier te hebben of omdat de eigenaar niet de juiste papieren in bezit heeft. Soms worden dieren ook door de eigenaren zelf aangemeld voor een opvangplek bij AAP. Bijvoorbeeld als ze merken dat hun exotische huisdier toch wel heel veel zorg vraagt, spullen kapotmaakt of hard kan bijten. Ook circuseigenaren staan hun dieren soms vrijwillig af.

Er komt altijd veel kijken bij het redden en opvangen van een dier. Al het papierwerk moet in orde zijn, er moet geschikt vervoer geregeld worden en bij grotere dieren moet er bijvoorbeeld ook een dierenarts aanwezig zijn om te verdoven. Als dat allemaal in orde is, is het tijd voor vertrek naar AAP en kan stap 2 beginnen: rehabiliteren en resocialiseren.

Leeuw Reza moest jarenlang verblijven in een kooiwagen langs een drukke weg. Bij AAP was ruimte voor opvang.
Chimpansee Mojo werd lang opgesloten in een donkere garage en kreeg allerlei ongezond voedsel. Mojo heeft bij AAP kunnen herstellen.
Leeuw Govani was er heel slecht aan toe toen we hem verwaarloosd aantroffen. Hij had talloze verwondingen en door de stress zijn eigen staart afgebeten.
Previous slide
Next slide

Vraag & antwoord - redden en opvangen

Je kunt bij AAP een dier aanmelden voor opvang, daarover lees je meer op deze pagina.

Je kunt bij AAP dierenleed direct melden, lees daarover meer op deze pagina.

Dit komen we te weten door nauwe samenwerking met autoriteiten, andere dierenwelzijnsorganisaties, opvangcentra en particuliere meldingen en -opvangverzoeken. Op basis van alle aanmeldingen maken we continu afwegingen waarbij inbreuk op dierenwelzijn uiteraard de belangrijkste overweging is om een dier op te vangen.

Als wij zelf geen opvangcapaciteit hebben, overleggen we ook met partners om tot de beste oplossing voor het individuele dier te komen. We werken daarin samen met herplaatspartners van AAP en andere Europese opvangcentra. Helaas is er in heel Europa te weinig opvangcapaciteit voor deze dieren, dus dat geeft aan dat betere wetten en regels nodig zijn om dit dierenleed te voorkomen. Daar maakt AAP zich al jaren hard voor.  

Top 5: Frankrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, België.

Het hangt af van de diersoort en de faciliteiten die op elke locatie aanwezig zijn. In Nederland hebben we bijvoorbeeld geen voorzieningen voor grote katachtigen. Op dezelfde manier hebben we geen opvangfaciliteiten voor kleine zoogdieren in Spanje of quarantaine voor chimpansees. Ook bekijken we de mogelijkheden op beide locaties qua groepsvorming; welke dieren waar meer kansen hebben om succesvol te worden geresocialiseerd.

Rehabilitatie en resocialiseren

Ons team van dierenartsen, gedragsdeskundigen en ervaren dierverzorgers zet zich elke dag in, om de opgevangen dieren, er weer bovenop te krijgen.

Herplaatsen naar een nieuw thuis

Als de dieren volledig hersteld zijn, dan zijn ze klaar voor herplaatsing! We hebben daarvoor contact met honderden dierenparken in Europa.

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!