Populair huisdier

Met zijn grote oren en gestippelde vacht is de serval prachtig om te zien. Maar zijn bijzondere uiterlijk maakt hem helaas ook een populair ‘huisdier’. Een zorgelijke trend, want de exotische katachtige is allesbehalve geschikt om als huisdier te houden…

Ook in Nederland zien we dit Afrikaanse roofdier steeds vaker opduiken. In het nieuws én bij AAP. Want veel van deze dieren komen vroeg of laat in opvangcentra terecht. Niet eerder kregen we zóveel opvangverzoeken voor servals en andere wilde katachtigen als in de afgelopen paar jaar. We helpen ze met liefde, maar het worden er steeds meer!

Getekend voor het leven

We maken ons grote zorgen over de trend om een serval of andere exotische katachtige als huisdier te houden. Niet alleen omdat deze dieren scherpe tanden en klauwen hebben waarmee ze mensen én andere dieren ernstig kunnen verwonden, maar vooral vanwege de serval zélf. Want dit onschuldige dier is het grootste slachtoffer van deze kwalijke trend.

Dat blijkt ook uit het trieste verhaal van serval-welpjes Xirus en Tafkap. Zij werden als huisdier gehouden en een van hen zat zelfs opgesloten in een badkamer. Door verkeerde voeding liepen ze een ernstig calciumtekort op met botvervorming als resultaat. Ook vonden we een aantal botbreuken. Drie maanden oud, maar al getekend voor het leven… afschuwelijk! Na de dramatische start van hun leven zijn Xirus en Tafkap gelukkig bij AAP opgevangen. Maar het aantal servals dat hulp nodig heeft, blijft toenemen. We hebben je hulp dan ook hard nodig!

null
Serval Xirus had diverse oude botbreuken door slechte verzorging.

Help jij de servals bij AAP met een donatie?
De serval is een populair huisdier. En dat terwijl deze wilde katachtigen door hun specifieke behoeftes helemaal niet geschikt zijn om als huisdier te leven.

Ja, ik help mee!