Doneer voor de wasbeer

 

 

 

 

Doneer voor de wasbeer

Dankzij de steun van 28.000 petitie-tekenaars zorgden we er in 2019 voor dat wasberen uit Limburg worden opgevangen in plaats van afgeschoten.

Wij gunnen de wasberen een veilige toekomst. Help jij mee met de verzorging van deze dieren? Een kleine bijdrage maakt een groot verschil voor de wasberen.

Doneer voor de wasbeerVeelgestelde vragen


Juni 2021: Walt weer buiten

Eerder dit jaar werd tijdens het paasweekend wasbeer Walt aangetroffen in een boom in het Noord-Brabantse plaatsje Vught. Het dier lag daar rustig te slapen en trok veel publiek. Gelukkig kon destijds worden voorkomen dat Walt afgeschoten zou worden. In plaats daarvan kon hij met hulp van een verdovingspijltje uit de boom gehaald worden en uiteindelijk naar AAP gebracht worden.

Hier ging Walt eerst 8 weken in quarantaine, waar hij verder werd verzorgd. Nu zit zijn quarantaineperiode erop en mag Walt naar de zoogdierenafdeling. Hier kan hij weer genieten van de buitenlucht en wordt de wasbeer bovendien binnenkort samengevoegd in een groep met meerdere soortgenoten.

In dit filmpje zie je hoe Walt naar de zoogdierenafdeling werd gebracht:


April 2021: AAP betreurt dood twee wasberen in Gelderland

Medio april is het Faunabeheereenheid Gelderland gelukt om twee loslopende wasberen in een vangkooi te lokken, waarna ze zijn doodgeschoten. Uit vrees voor verzet van het publiek is de locatie geheim gehouden. Dit werd eind april bevestigd door de provincie, die hiermee voor het eerst het voorgenomen afschotbeleid ook echt uitvoert. Dat is heel droevig en ronduit teleurstellend, want AAP heeft zich herhaaldelijk aangeboden als opvangpartner voor de handvol wasberen die in Gelderland rondlopen. Na het vangen van de dieren hadden ze zo door ons opgehaald kunnen worden. De provinciale fracties van drie partijen hebben vergaderingen ingepland om deze gang van zaken aan de orde te stellen. AAP zal hier in een adviserende rol aan deelnemen.

Bekijk hier de reactie van AAP directeur David van Gennep in dit item van Omroep Flevoland:


April 2021: AAP ontfermt zich over wasbeer in Vught

Niet in Limburg, maar in het Noord-Brabantse Vught is maandag 5 april 2021 een wasbeer aangetroffen en opgevangen door Stichting AAP. Het dier had zich al een paar dagen in een boom verschanst en trok veel bekijks. De wasbeer, een vrouwtje, verblijft momenteel in onze quarantaine en maakt het goed. Na haar quarantaineperiode gaat ze naar onze zoogdierenafdeling, terwijl wij op zoek gaan naar een mooi plekje bij een van onze herplaatspartners. Misschien zelfs met haar partner, want op 6 april bleek er nóg een wasbeer in Vught rond te lopen. Goede kans dat de twee verwant zijn dus! Dat dier is nu nog elders opgevangen, maar we hopen dat we die wasbeer ook snel bij AAP mogen verwelkomen.

Klik hier om te doneren voor de dagelijkse verzorging van deze wasbeer. Alle hulp is welkom!


Video: 11 wasberen verhuizen naar Wildlands in Emmen

De wasberen gaan een mooie én veilige toekomst tegemoet, dankzij u! Voor de andere wasberen die nog bij AAP verblijven, zoeken we een net zo fijn herplaatsadres. Tot die tijd verblijven ze bij ons. Het is een kostbare klus om de wasberen te verzorgen en een geschikte plek voor ze te vinden, maar we doen het graag. De verzorging van een wasbeer kost ongeveer 27 euro per dag en voor 13 euro kunnen we ze een brokkenbal geven. Help mee hun dagelijkse verzorging mogelijk te maken.

Doneer voor de wasbeer


Video: Dit maakt een wasbeer mee bij AAP


Inmiddels zijn er al meerdere wasberen uit Limburg bij AAP. De dieren gaan eerst in Quarantaine, waar ze ontwormd worden. Vervolgens mogen ze naar de Zoogdierenafdeling waar ze ook kennismaken met soortgenoten. In de tussentijd zoeken wij een geschikt plekje voor de wasberen, waar ze als groep voor de rest van hun leven veilig en prettig kunnen verblijven. In bovenstaande video zie je wat een wasbeer zoal meemaakt tijdens de periode bij AAP. 

Het is voor AAP een flinke klus om de wasberen te verzorgen en een nieuw thuis voor ze te vinden. Dit kost veel tijd en geld, maar we doen het graag omdat de dieren dan niet worden afgeschoten. Help jij ons mee bij het opvangen van de wasberen? Steun de wasberen met een bijdrage.

Doneer voor de wasbeer


Update 17 juli 2020

Een groep van 11 wasberen is vrijdag 17 juli naar Wildlands Adventure Zoo in Emmen herplaatst! In Raccoon Creek, zoals het grote nieuwe buitenverblijf daar heet, krijgen ze gezelschap van andere wasberen, stinkdieren en zelfs zeehonden. Lees hier het volledige bericht.


Update 27 december 2019

Deze week zijn de eerste wasberen die dit jaar bij ons vanuit Limburg zijn binnengekomen, Stein en Schin, naar één van onze herplaatspartners gegaan. Namelijk, Kasteelpark Born... In Limburg! Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe de reis is verlopen.
 


Update 19 december 2019

De wasberen uit Limburg die bij Stichting AAP worden opgevangen, worden zoveel mogelijk samen geplaatst in onze verblijven. Hiermee zorgen we er tevens voor dat ze ook zoveel mogelijk samen als groep naar onze herplaatspartners kunnen gaan!
 


Update 9 december 2019

De provincie Gelderland heeft intussen laten weten ‘geen aanleiding te zien voor nader overleg, omdat er al bewuste keuzes zijn gemaakt’. Wel geeft gedeputeerde Peter Drenth aan dat het provinciale beleid Stichting AAP ‘niet in de weg hoeft te staan om op eigen initiatief opvang van gevangen wasberen aan te bieden’. Maar dat laatste vinden wij niet fair, omdat alle kosten voor het oplossen van dit probleem van de provincie dan bij ons en onze donateurs komen te liggen. Wij vinden dat er draagvlak moet zijn vanuit de provincie voor een diervriendelijkere oplossing.

Hoe nu verder?
Met deze actie haalden we wel De Telegraaf en de regionale pers zoals De Gelderlander.  Honderden mensen hebben het bord gesponsord. Het geld dat we extra ontvingen gaat naar de verzorging van de reeds opgevangen wasberen. Door meer mensen bekend te maken met het besluit van de provincie, hopen we dat er burgerinitiatieven zullen volgen. Hoe meer mensen zich laten horen, hoe meer kans dat de provincie het besluit heroverweegt. Ook achter de schermen blijven we actief monitoren hoe het gaat met de wasberen in Nederland, samen met partnerorganisaties en politici die ons standpunt delen.


Wasberen actie Gelderland

Update 5 december 2019

Gelderland wil wasberen doodschieten. Dat kan anders!

Stichting AAP roept Provincie Gelderland op om te kiezen voor een diervriendelijke oplossing.

Om dit onder de aandacht te brengen bij de provincie stonden we maandag 2 december 2019 tot en met woensdag 4 december 2019 met een groot billboard voor het provinciehuis in Arnhem. Helaas moesten we woensdag de wagen weghalen vanwege de opbouw van de Arnhemse markt. We haalden met deze actie de Telegraaf en de regionale pers. Honderden mensen sponsorden de boodschap. Tot op heden houdt de provincie zich nog steeds bij het besluit om de Gelderse wasberen af te schieten. Achter de schermen gaan wij door met onze strijd voor de wasbeer, samen met partnerorganisaties en politici die ons standpunt delen. 


Veelgestelde vragen

De laatste maanden buitelen in de media veel artikelen en meningen over elkaar heen over hoe we in Nederland met de wasbeer moeten omgaan. We leggen graag onze standpunten uit aan de hand van veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Wasberen opgevangen in plaats van afgeschoten

Inmiddels zorgen we voor twaalf wasberen bij Stichting AAP in Almere.  De provincie Limburg verwacht zo’n 50 wasberen te vangen. De dieren gaan eerst voor enkele weken in quarantaine waar ze een grondige medische check krijgen. Ook worden ze, indien nodig, behandeld tegen eventuele parasieten of infecties. Onder andere deze parasieten maken hen een gevaar voor de volksgezondheid en daarom is het onwenselijk dat ze met mensen in aanraking komen.

De wasberen hoeven zich niet te vervelen bij AAP. We geven ze verrijking, dat is uitdagend speelmateriaal en simuleert natuurlijk gedrag. Bijvoorbeeld een bal met brokjes erin die ze er vervolgens uit moeten halen. Hoe dat eruitziet zie je in de video hieronder.

Adopteer een wasbeer

Wasbeer adoptie

De afgelopen jaren hebben we al vele (wilde) wasberen bij AAP kunnen opvangen. Een aantal van hen is al succesvol herplaatst, maar er komen ook steeds weer nieuwe wasberen bij! Help je mee de dagelijkse zorg en opvang van de vele wasberen mogelijk te maken? Adopteer de wasbeer!

Meer over adopteren

Ja, ik help de wasberen

Mijn donatie
Amount
Please donate using the whole amount.
Betalingsmethode
Betalingsmethode
* Machtiging: Stichting AAP schrijft het gedoneerde bedrag eenmalig van je rekening af. Je kunt de donatie altijd stopzetten door tijdens kantooruren te bellen naar (036) 523 87 87 of een email te sturen naar info@aap.nl * iDeal: De donatie wordt op eigen verzoek door je eigen bank overgemaakt aan Stichting AAP.
Je gegevens
Title
Adres
Contact

When donating using this form, you are agreeing with our Privacy Statement.