Leeuw Govani werd in 2018 door AAP gered
Leeuw Govani werd in 2018 door AAP gered

2018
IN EEN NOTENDOP

2018 in een notendop

Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. Bij AAP verbeteren wij op een duurzame manier het welzijn van deze uitheemse, niet-gedomesticeerde dieren. Dit lukt ons door praktische opvang te combineren met wetgeving en beleid. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.

Download Jaarverslag 2018
Voor een compleet overzicht van de resultaten van 2018

Gered

AAP heeft in 2018 in totaal 95 dieren opgevangen, 5 daarvan kwamen terug van hun herplaatsadres. Door een lage uitstroom van dieren, ligt het aantal lager dan voorgaande jaren.

Aantallen dieren gered in 2018

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft gered

 

Take care

In 2018 verzorgde AAP gemiddeld 463 dieren. Op 31 december verbleven er 454 dieren in de opvang, waaronder ringstaartmaki Yupp. Zij woonde bij een Spaanse familie in huis en zat met een riem vastgebonden een de tafelpoot. Yupp zat onder de wonden en op haar staart zat bijna geen haar meer; een bekend verschijnsel bij dieren die stress ervaren.

Het gaat gelukkig inmiddels goed met Yupp!

Een nieuw thuis

De meeste dieren blijven tijdelijk bij AAP. We zoeken een geschikt, permanent onderkomen voor ze, waardoor er weer plek vrijkomt voor andere dieren die onze hulp hard nodig hebben. In 2018 werden 93 dieren herplaatst. Op 31 december 2018 verbleven er in totaal 608 AAP-dieren bij 104 verschillende herplaatspartners. Zo zijn vijf oud-circustijgers uit AAP Primadomus verhuisd naar Isle of Wight Zoo in Groot-Brittannië en berberaapje Musa vertrok met 8 andere berberapen naar Natuurhulpcentrum Opglabbeek in België.

Berberaapje Musa

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft herplaatst 

Steeds meer landen en regio's verbieden wilde dieren in circussen

Goed nieuws voor wilde dieren in circussen: dankzij de inzet van Stichting AAP is in 2018 door Portugal, Slowakije, Luxemburg, Letland én Zweden een verbod op wilde dieren in circussen ingesteld! Daarnaast besloot Denemarken de laatste wilde diersoorten die nog in het circus waren toegestaan nu ook te verbieden. In Spanje kozen 6 regio’s voor een verbod.

Lees meer

Opbrengsten en kosten 2018

Kosten en baten stichting AAP 2018

Onze achterban in 2018


Donateurs: 54.677

Air Miles-spaarders: 107.844
 

 

Zilvervos

Ondertussen in Primadomus...

In onze Spaanse opvanglocatie AAP Primadomus werden dit jaar gemiddeld 118 dieren verzorgd. Op 31 december verbleven er 106 dieren, o.a. leeuw Govani, leeuw Silas en tijger Keni. Deze oud-circusdieren sleten hun dagen in zeer smerige kooiwagens. De dieren waren graatmager en uitgedroogd toen we ze aantroffen.

Lees meer over Primadomus

 

In de media

In 2018 is AAP geregeld in het nieuws geweest. Onder meer na de redding van verstekeling Edwin; een halfaapje dat maandenlang meereisde op een vrachtschip. Ook de Air Miles-campagne leverde veel publiciteit op; mensen konden hun bijna verlopen Air Miles aan AAP doneren.

Galago Edwin in het AD

Online

Onze belangrijkste social mediakanalen zijn Facebook, TwitterInstagram en Youtube. Instagram had dit jaar de grootste relatieve groei, maar ook de andere kanalen zijn gegroeid qua bereik en aantal volgers. . 

profiel Instagram Stichting AAP