dwergmeerkat
dwergmeerkat

2017 in vogelvlucht

Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. Bij AAP verbeteren wij op een duurzame manier het welzijn van deze uitheemse, niet-gedomesticeerde dieren. Dit lukt ons door praktische opvang te combineren met wetgeving en beleid. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.

Zie Jaarverslag
Voor een compleet overzicht van de resultaten van 2017

Gered

AAP heeft in 2017 in totaal 136 dieren opgevangen, 6 van die dieren kwamen terug van hun herplaatsadres.

Aantal opgevangen dieren door stichting aap 2017

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft gered

 

Take care

In 2017 werden in totaal 480 dieren verzorgd, onder wie knevelmeerkat Sulley en dwergmeerkat Boo (zie bovenaan deze pagina). Deze twee jonge dieren zijn in Afrika gedrogeerd, in een koffer gestopt en na een urenlange vliegreis aangetroffen op het vliegveld van Alicante, Spanje. Ze waren compleet van de wereld, totaal versuft.

De autoriteiten hadden Sulley al opgegeven, maar Sulley en Boo zijn er allebei weer bovenop gekomen!

Een nieuw thuis

De meeste dieren blijven slechts tijdelijk bij AAP. We zoeken een permanent thuis voor ze, waardoor er weer plek vrijkomt voor dieren die onze hulp hard nodig hebben. In 2017 werden er in totaal 113 dieren herplaatst. Op 31 december 2017 verbleven in totaal 592 dieren bij 96 verschillende herplaatspartners wereldwijd. Zo is wasbeer Famous, die met een vrachtschip uit New York in Nederland terechtkwam, na tijdelijke opvang bij AAP naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam verhuisd.

Wasbeer Famous

Bekijk alle dieren die AAP tot nu toe heeft herplaatst 

Steeds meer landen en regio's verbieden wilde dieren in circussen

Goed nieuws voor wilde dieren in circussen: Schotland, Estland en Italië hebben aangegeven dat ze een verbod op wilde dieren in circussen gaan invoeren. In Spanje, waar voor ons de focus ligt, gaat de voortgang razendsnel: inmiddels hebben 450 gemeenten verklaard geen nieuwe vergunningen meer uit te geven voor circussen met wilde dieren. Daarnaast hebben vier Spaanse regio’s in 2017 het gebruik van wilde dieren in circussen in z’n geheel verboden.

Lees meer

Opbrengsten en kosten 2017

opbrengsten en kosten Stichting AAP 2017

 

Onze achterban in 2017


Air Miles-spaarders: 108.472

Donateurs: 56.924

Gemiddelde bijdrage: € 57,21

Recycleproducten: € 439.345

 

Zilvervos Totoro bij AAP

 

Ondertussen in Primadomus...

De opvang voor grote katachtigen in Primadomus werd in mei 2015 geopend. Aan het eind van 2017 verzorgden we 15 leeuwen, 11 tijgers en 4 luipaarden, waaronder 8 dieren van Circus Wonderland. Na nog geen 3 jaar open te zijn voor opvang, is de faciliteit vol. Naast grote katachtigen, verzorgen we ook chimpansees en andere primaten in Primadomus. 
 

Lees meer over Primadomus

 

Online

Onze belangrijkste social mediakanalen zijn Facebook, TwitterInstagram en Youtube. Met name ons YouTube-kanaal heeft in 2017 een grote vlucht genomen. Dit komt door de vlogs van chimpansee Marria, te volgen via een speciaal kanaal

Thumbnail van AAP Vlogt

 

In de media

In 2017 is AAP geregeld in het nieuws geweest. Veruit de meeste aandacht ging naar chimpansee Marria. Zij leefde dertien jaar lang bij Portugees gezin in huis en was compleet vermenselijkt. Bij AAP leert ze stapje voor stapje hoe het is om weer een echte chimpansee te zijn.

Marria in het NRC