Belastingvrij schenken

Help ons mee vooruitkijken

Wist je dat we bij AAP een aantal vaste bewoners hebben die te getraumatiseerd of te oud zijn om een nieuw thuis voor te vinden? Deze dieren kunnen nergens anders terecht en blijven de rest van hun leven bij AAP wonen. Natuurlijk blijven we met liefde voor deze vaste bewoners zorgen, maar om dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen, is steun voor langere periode onmisbaar!

Wellicht kun jij ons daar bij helpen? Er bestaat een mooie manier van steunen, waarbij je voor een langere periode belastingvrij kunt schenken aan AAP. Zonder dat het je extra geld kost, kun je nog meer schenken aan AAP: ook wel periodiek schenken genoemd. Als we samen de gift vastleggen in een periodieke schenkingsovereenkomst, komt een aanzienlijk deel van de gift bij je terug via de belasting.

 

  Alle voordelen van belastingvrij schenken op een rijtje

  • De dieren zijn voor langere periode verzekerd van je steun.
  • Samen met jou kunnen we meer dieren helpen, zonder dat het je extra geld kost.
  • De schenking is volledig aftrekbaar bij je belastingaangifte.
  • AAP betaalt dankzij onze ANBI status geen schenkbelasting; je schenking komt volledig ten goede aan de dieren.
  • Bereken alvast het belastingvrije voordeel met onze handige rekenmodule.

  Antoine

  Een van onze vaste bewoners is chimpansee Antoine. Jarenlang leefde hij in een veel te kleine, smerige kelder. Zonder daglicht, zonder afleiding en zonder soortgenoten. Door deze traumatische ervaring mist Antoine belangrijke sociale vaardigheden en kan hij niet goed samenleven met andere chimpansees. Wonder boven wonder is het ons toch gelukt om voor Antoine een maatje te vinden: chimpanseeman Bongo. Samen genieten zij nu van hun oude dag in AAP Primadomus, onze Spaanse opvanglocatie. 

  Chimpansee Antoine

  Eenvoudig geregeld in 5 stappen

  De Belastingdienst stelt als voorwaarden voor belastingvrij schenken dat een vast bedrag, voor een periode van minimaal 5 jaar wordt vastgelegd in een overeenkomst. Dit kan met een periodieke schenkingsovereenkomst tussen jou en AAP. Je hoeft hiervoor niet meer naar de notaris. 

  1. Bepaal welk vast bedrag je jaarlijks belastingvrij wilt gaan schenken met onze handige rekenmodule.
  2. Je kunt zelf aangeven voor hoelang en wanneer je de schenking in wilt laten gaan*. Print de overeenkomst voor schenker en de overeenkomst voor ontvanger uit en vul deze allebei in.
  3. Stuur beide overeenkomsten portvrij op naar: Stichting AAP, t.a.v. Donateursservice, Antwoordnummer 1441, 1300 VE Almere.
  4. AAP ondertekent beide overeenkomsten ook en stuurt de overeenkomst voor schenker naar je retour.
  5. Bewaar deze overeenkomst goed; hiermee kun je aantonen dat je deze schenking mag aftrekken van je inkomen.

  * Houd er dan wel rekening mee dat je ieder jaar het vaste, jaarlijkse bedrag betaalt, ook als je gedurende het jaar met periodiek schenken begint. Dit is een voorwaarde die gesteld wordt door de Belastingdienst en ANBI.

  Rekenvoorbeeld van schenking met schenkingsovereenkomst

  Stel, je steunt AAP op dit moment met €200,- per jaar en je drempelinkomen is €35.000,- per jaar.

  Dan kun je €319,- per jaar bruto schenken aan AAP terwijl je zelf maar €200,- betaalt. Dit bedrag mag je volledig aftrekken bij je belastingaangifte.

  Belastingvrij schenken 200 euro per jaar_2020-01

  Of je schenkt €200,- per jaar terwijl je zelf maar €125,- betaalt.

  Belastingvrij schenken 200 euro per jaar_2020-02

  Heb je geen schenkingsovereenkomst, dan kun je je schenking niet aftrekken. Je schenkt €200,- en AAP ontvangt €200,-. 

  Meer weten of de brochure aanvragen?

  Neem dan contact op met Laura Kok, via donateursservice@aap.nl of 036-523 87 87. Onze brochure over Periodiek schenken kun je ook hier downloaden.

  Met onze handige rekenmodule kun je eenvoudig jouw eigen actuele berekening maken.