Proefapen Radboud met pensioen bij Stichting AAP

De laatste twee proefapen van de Radboud Universiteit gaan bij Stichting AAP met pensioen. De mannelijke rhesusapen Tyr (11) en Kaman (7)  zijn zojuist gearriveerd bij de opvang in Almere. De dieren komen naar de stichting omdat de Nijmeegse universiteit vanaf januari stopt met dierproeven op primaten. Bij Stichting AAP krijgen de dieren weer een aapwaardig bestaan.

Onderzoek op de apen was eerder dit jaar al afgerond. Dat de pensionering van Tyr en Kaman breed maatschappelijk draagvlak heeft, bleek ook uit een petitie met 27.000 handtekeningen die Animal Rights aan de Radboud Universiteit overhandigde. Daarin riep de dierenrechtenorganisatie op om Tyr en Kaman een dierwaardig pensioen te geven.

Voorwaarden voor opvang
Voor de opvang van proefdieren stelt Stichting AAP als voorwaarde dat het betreffende onderzoekscentrum de dieren niet vervangt voor nieuwe dieren. Met de stop op dierproeven op primaten voldoet de Radboud Universiteit daar aan. Daarnaast vindt AAP het belangrijk dat het onderzoekscentrum bijdraagt aan de verzorgingskosten van de voormalige proefdieren. Dat doet de universiteit.
“De Radboud Universiteit neemt hiermee niet alleen zijn verantwoordelijkheid, maar zet met deze overdracht ook een belangrijke stap voorwaarts in de discussie over het inzetten van primaten in het biomedisch onderzoek,” aldus David van Gennep, directeur Stichting AAP. “We hopen dat andere onderzoeksinstellingen in Nederland en daarbuiten dit dappere voorbeeld zullen volgen.”

Gedragsproblemen
Tyr en Kaman zijn jarenlang gebruikt voor gedragsonderzoek en hebben in die tijd slechts beperkt toegang tot drinkwater gehad. Ook heeft één van de apen het maximale niveau van ongerief bereikt, wat betekent dat het geen proeven meer mag ondergaan.
Van Gennep: “Bij ex-proefdieren zien we vaak gedragsproblemen. Dit geldt met name voor dieren die lange tijd zijn blootgesteld aan een waterrantsoen, veelal laat dit diepe sporen na. Als mens kunnen we ons slecht voorstellen hoe het is om nooit voluit te kunnen drinken!”

Zorg en aandacht
Bij AAP staat een team van verzorgers, dierenartsen en gedragsdeskundigen klaar om te kijken hoe het met de dieren gaat en wat ze, zowel fysiek als mentaal, nodig hebben. Voor deze grondige medische en gedragskundige check verblijven Tyr en Kaman eerst op de quarantaineafdeling. Voor elk dier wordt een individueel behandelplan opgesteld. Later worden ze geïntroduceerd aan andere rhesusapen, want apen zijn groepsdieren. Door de juiste zorg en aandacht bij AAP kunnen Tyr en Kaman genieten van hun apenpensioen en binnenkort weer echte apenstreken uithalen.

Ervaring  
Stichting AAP heeft ervaring in het opvangen van proefdieren. De afgelopen tien jaar heeft de stichting zo’n 180 proefapen opgevangen, waaronder 28 chimpansees van het onderzoekscentrum BPRC in Rijswijk. Deze chimpansees blijven voor altijd bij AAP omdat ze geïnfecteerd zijn met onder meer het HIV-virus, maar de stichting probeert voor zoveel mogelijk dieren een geschikt nieuw onderkomen te vinden. Op die manier blijft er ook ruimte voor andere dieren die opvang nodig hebben.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over Tyr en Kaman? Schrijf je dan hiernaast in voor onze nieuwsbrief.

___________________

Noot voor de redactie:

Stichting AAP heeft op verzoek beeldmateriaal beschikbaar van de overdracht van de apen in Nijmegen en de aankomst bij de opvang in Almere. Neem hiervoor contact op met Shanti Haas, persvoorlichter Stichting AAP. Ook voor meer informatie en/ of interviewverzoeken.

Onderstaande persfoto’s zijn te downloaden in hoge resolutie en rechtenvrij te gebruiken bij gerelateerde redactionele publicaties onder vermelding van Stichting AAP.

Tel: 036-5238787
E: persvoorlichting@aap.nl


Foto's

Rhesusaap Kaman
Rhesusaap Kaman net aangekomen in de quarantaine bij Stichting AAP.

Download HR versie

Rhesusaap Kaman
Rhesusaap Kaman krijgt bij Stichting AAP weer een aapwaardig bestaan.

Download HR versie

Rhesusaap Tyr
Rhesusaap Tyr net aangekomen in de quarantaine bij Stichting AAP.

Download HR versie

Rhesusapen Tyr en Kaman samen
Proefapen Tyr en Kaman kunnen vanaf nu samen genieten van hun pensioen bij Stichting AAP.

Download HR versie

David en medewerker halen de rhesusapen uit de auto
David van Gennep, directeur van Stichting AAP, brengt samen met een medewerker van AAP rhesusapen Tyr en Kaman naar de quarantaine van Stichting AAP.

Download HR versie

Nieuwsgierige Japanse makaken
De dieren die al in de quarantaine van Stichting AAP verblijven, houden de aankomst van hun nieuwe buren Tyr en Kaman nauwlettend in de gaten.

Download HR versie