Anthares in Primadomus

 

Maak kennis met de katachtigen
van AAP Primadomus

Op 26 mei 2016 opende AAP Primadomus officieel haar opvang voor grote katachtigen. Met deze opvang creëert AAP een veilig onderkomen voor tientallen leeuwen, tijgers en andere grote katten in nood. Dankzij een genereuze donatie van de Nationale Postcode Loterij heeft AAP in 2015 de opzet voor het Big Cat Complex kunnen realiseren en nog voordat het gehele complex klaar was, vingen we de eerste grote katten al op. Hieronder staan alle veertien katachtigen en hun verhaal.

 

 

Leeuwen Reza en Aya

Op 21 mei 2015 redde AAP een viertal dieren uit een wel erg benarde situatie. Leeuwen Reza en Aya waren, samen met tijgers Radja en Kai, de eerste grote katten die in de Spaanse opvang Primadomus werden opgevangen. De vier dieren leefden al dertien jaar in circustrailers in Frankrijk langs de kant van de weg. Al die tijd hadden de dieren weinig tot geen bewegingsruimte, kregen ze niet genoeg voedsel en van medische verzorging was al helemaal geen sprake. Bekijk hier de aangrijpende redding van Reza, Aya, Radja én Kai.

Bij AAP Primadomus leefden de twee weer helemaal op; eerst een tijdje gescheiden van elkaar, en nu fijn samen. Op de dag dat de twee voor de eerste keer hun buitenverblijf mochten verkennen, bleek al snel dat Reza en Aya erg blij waren elkaar weer te zien. Na een periode waarin ze helemaal tot rust konden komen, hebben we de twee aan elkaar geïntroduceerd. De vonk sloeg over en de introductie was een groot succes! Hier vind je het filmpje van Reza en Aya tijdens hun eerste dag buiten.

Reza is in een goede conditie en krijgt eindelijk weer wat spiermassa. Aya, aan de andere kant, is nog op dieet. Ze is nog iets te zwaar, maar met genoeg beweging én een aangepast eetprogramma komt het helemaal goed. Bij AAP vinden we het belangrijk de dieren continu te stimuleren, zowel mentaal als fysiek. Dit doen we met behulp van (soms vrij creatieve) verrijking. Voor World Lion Day hebben de dierenverzorgers iets bijzonders gemaakt voor onze koning van de jungle – en natuurlijk ook voor zijn koningin! Bij Aya kwam als snel het roofdier in haar naar boven, een veelbelovend teken dat zelfs dertien jaar in een kooi haar instinct niet heeft kunnen onderdrukken. Reza, daarentegen, vond het allemaal maar best, gaf Aya het plezier van de ‘prooi’ en deed waar hij goed in is: alles en iedereen in de gaten houden – natuurlijk vanuit een koel plekje in de schaduw. En daarom staat hij bekend als koning van de jungle.

Wil je up-to-date blijven over Reza en zijn ontwikkelingen? Voor een bedrag van €34,- per maand kun je Reza adopteren!

Reza voor zijn redding
Reza zat 13 jaar in een circustrailer

 

Reza en Aya bij Primadomus
In Primadomus genieten Reza en Aya van de ruimte en elkaars gezelschap

 

 

Tijgers Radja en Kai

Radja en Kai zijn uit dezelfde hachelijke situatie gered als leeuwen Reza en Aya. Na dertien jaar langs de kant van de weg, konden de twee eindelijk tot rust komen in Primadomus. Toch verliep de redding voor Kai niet vlekkeloos; het gevaar dreigde dat hij zijn redding niet zou overleven, maar dankzij het team kan ook Kai genieten van zijn nieuwe leven. Bekijk hier de aangrijpende redding van Reza, Aya, Radja én Kai.

Tijgers zijn solitaire dieren die het andere geslacht vaak alleen opzoeken in de paartijd. Toch kan het voor dieren in gevangenschap prettig zijn een soortgenoot te hebben. Radja en Kai deelden in Primadomus een groot verblijf waar ze elkaar konden opzoeken, maar ook genoeg ruimte hadden voor wat privacy. Al snel zagen de dierenverzorgers de twee groeien tot sterke tijgers. Kai was, zoals het een echte tijger betaamt, niet meer uit het water weg te slaan. Klik hier voor het filmpje van Radja en Kai op hun eerste dag buiten!

Ter ere van 'International Tiger Day' hebben de Spaanse dierenverzorgers Radja en Kai getrakteerd op een kartonnen ‘prooi’. Om deze aantrekkelijk te maken voor de twee, gebruiken de verzorgers geuren die interessant zijn voor katten – kattenkruid of kaneel bijvoorbeeld. Voor Kai was deze ‘prooi’ een groot succes, hij nam ‘m zelfs mee naar zijn zwembad! Jammer genoeg gaan karton en water niet erg goed samen. Zijn plezier was groot, maar helaas van korte duur. Voor Radja was het allemaal ietsje spannender. Zo vond zij het moeilijk te bevatten dat wanneer je een hangende prooi wegslingert, deze net zo hard weer jouw kant op komt.  

Half maart 2016 verhuisden Radja en Kai naar hun nieuwe verblijf in Córdoba Zoo in Spanje. De twee hebben een ruim verblijf mét zwembad voor Kai. De machtige tijgers kunnen vanuit hun verblijf de rest van de dierentuin goed in de gaten houden, en dat laten ze zich geen twee keer zeggen. We zullen Radja en Kai – en hun capriolen – missen, maar we weten dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan. Klik hier voor een kleine impressie van deze capriolen.

Radja voor haar redding
Voor haar redding zat Radja in een circustrailer
 
Kai is als een vis in het water
In Primadomus is Kai als een vis in het wáter!
 

Leeuwtjes Mojito en Tintín

Mojito en Tintín werden illegaal door een Spaans circus gehouden. Beide welpjes zijn te vroeg bij hun moeder weggehaald en kregen slechte voeding; vermoedelijk om ze klein en knuffelbaar houden. Mojito heeft een probleem met zijn slokdarm, waardoor hij slechts kleine stukjes vlees per hap kan doorslikken. Gelukkig laat hij zich hier niet door tegenhouden, en ook Tintín, te herkennen aan de littekens op zijn neus, ontwikkelt zich goed. De twee jonge leeuwen voelen zich helemaal thuis in Primadomus. En zoals het echte pubers betaamt, zetten ze de boel zo nu en dan flink op stelten.

Bij AAP kijken we naar de persoonlijkheden van de dieren en uit observatie bleek dat leeuwenwelp Anthares wel eens een goede groepsgenoot zou zijn voor Mojito en Tintín. De introductie verloopt in stappen, waarbij beide welpen Anthares afzonderlijk ontmoeten.

Mojito en Anthares kunnen goed met elkaar overweg. Al was Anthares in eerste instantie ietwat geïntimideerd door de grootte van Mojito. Gelukkig gaf Mojito Anthares de ruimte en al snel voelde de nieuweling zich op zijn gemak met de grotere puber.

Daarna was het de beurt aan Tintín, die herstellende is van een gebroken voorpoot. Hoe Tintín aan een gebroken poot komt, weten we niet. Misschien is hij verkeerd terecht gekomen na een grote sprong. Anthares en hij hebben iets langer de tijd nodig om vertrouwd te raken met elkaar. De eerste indrukken zijn veelbelovend en we kijken dan ook uit naar de samenvoeging met Mojito.

Mojito en Tintín in Primadomus
Mojito en Tintín in Primadomus

 

Mojito en Tintín in Primadomus
De twee zijn onafscheidelijk

Luipaard Mohani

Luipaard Mohani kwam in december 2015 binnen bij Primadomus, waar ze eindelijk de verzorging kreeg die ze verdient. Haar vorige eigenaar gebruikte Mohani als showdier voor entertainment. Vermoedelijk is ze ook daarvóór nog gebuikt als tentoonstellingsdier in een lokaal circus.

Bij AAP Primadomus heeft Mohani een prachtig verblijf en daar neemt de dame het er helemaal van, het liefste vanaf haar pallet-hangmat. Ze is van een gestrest luipaard uitgegroeid tot een sterk en actief roofdier. Ook is haar gedrag, vergeleken met toen zij net binnenkwam, sterk verbeterd. Zo is ze bijvoorbeeld al veel alerter op haar directe omgeving. Instincten die zij jarenlang heeft moeten onderdrukken, daar mag ze eindelijk weer op vertrouwen.

Mohani voor haar redding
Mohani werd gebruikt als showdier
Mohani geniet op haar pallet-hangmat
Nu geniet ze bij AAP Primadomus op haar pallet-hangmat

Meer video's van Stichting AAP bekijken?

bezoek ons YouTube kanaal 

Leeuwtjes Savannah en Anthares

Savannah en Anthares zijn tegelijkertijd uit een Frans circus gered, waar ze gebruikt werden om de bezoekers te vermaken. Vrouwtje Savannah is een half jaartje ouder dan mannetje Anthares. Zoals de meeste dieren die in de entertainmentbranche gebruikt worden, zijn de twee op een te jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Gelukkig zijn Savannah en Anthares in februari van dit jaar opgevangen door AAP Primadomus. Hier krijgen ze de verzorging, ruimte én voeding die ze nodig hebben om op te groeien tot ze grote, sterke leeuwen zijn.

Anthares maakt op dit moment kennis met leeuwtje Tintín. De eerdere introductie met Mojito verliep soepel, al was Anthares in eerste instantie ietwat geïntimideerd door de grootte van Mojito. Gelukkig kreeg hij van Mojito de ruimte en tijd die hij nodig had om vertrouwd te raken met de leeuwenpuber. Tintín en Anthares hebben iets langer de tijd nodig, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend.

Savannah heeft het rijk dus tijdelijk voor zichzelf. Nu in steeds meer circussen het gebruik van wilde dieren niet langer is toegestaan, zal het niet lang meer duren voor ook zij een nieuw maatje (óf maatjes) krijgt.

Savannah en Anthares voor hun redding
Anthares en Savannah voor hun redding

 

Anthares bij AAP Primadomus
Anthares bij AAP Primadomus

Leeuwtjes Marley en Elsa

Marley en Elsa zijn slachtoffer geworden van online dierenhandel. Een Duitse particulier bestelde de twee leeuwtjes online en enkele tijd later werden de erg jonge welpjes aan zijn deur bezorgd. Hij hield Marley en Elsa in een kamer van het huis, waaruit de twee wisten te ontsnappen. Voorbijgangers spotten de twee welpjes op straat en lichtten de lokale autoriteiten in. Het balletje ging rollen, de Duitse autoriteiten grepen in en Marley en Elsa werden opgevangen in Primadomus. Klik hier voor hun aangrijpende verhaal. https://youtu.be/FfEZTU-TuEc

De eerste weken bij AAP Primadomus werd duidelijk dat Marley een tweede schaduw heeft: Elsa. Ze was erg bang en verloor Marley geen moment uit het oog. Natuurlijk moesten de twee jonge welpen regelmatig gewogen en opgemeten worden, en dat gebeurde in een aparte box binnen het verblijf. Om dit moment voor Marley en Elsa minder stressvol te maken, legden de verzorgers iets lekkers in de box. Marley, stoer dat ‘ie is, liep dapper de box in en nam zijn beloning trots in ontvangst. Elsa was nog wat angstig, maar wilde natuurlijk ook graag iets lekkers en zonder pardon claimde madam het lekkers van Marley. Marley vond dat overigens geen probleem; rustig liep hij terug naar de box voor een ander stukje vlees.

Half april mochten de twee naar buiten, en daar maken ze dankbaar gebruik van. In het begin was het spannend, het is voor hen toch een hele nieuwe omgeving. Samen patrouilleerde ze een rondje door het buitenverblijf, zij aan zij. Na een grondige inspectie van het terrein kon de pret beginnen: spionneren vanuit de struiken, of een verrassingsaanval op de ander bijvoorbeeld. Inmiddels springen ze zonder moeite op het plateau – een grote sprong voor een welp, banjeren ze vrolijk door het verblijf en ploffen ze na alle avonturen ontspannen neer voor een dutje in de middagzon. Wil je zien hoe Marley en Elsa hun eerste dag in het buitenverblijf ervaarden? Klik dan snel hier! https://youtu.be/I74DKuWOvq0

Het is natuurlijk niet verrassend dat ieder dier eigen karaktereigenschappen heeft, zo ook Marley en Elsa. De verzorgers zien deze trekjes langzamerhand naar voren komen: Marley is de nieuwsgierige ontdekkingsreiziger, terwijl Elsa iets meer gereserveerd en zachtaardig is.

Marley en Elsa bij AAP Primadomus
Marley en Elsa in AAP Primadomus

 

 

 

Elsa is al veel minder angstig
Elsa

 

Poema Kato

Kato zit nu in AAP Primadomus. Net als de meeste katachtigen die wij daar opvangen, werd Kato gered uit de entertainment-industrie: Kato zat net als een groep bavianen in de donkere, vieze trailer van een Frans circus. De dieren werden gebruikt om foto's te maken met bezoekers.

De redding was niet makkelijk. De eigenaren waren het niet eens met de autoriteiten die hun dieren in beslag kwamen nemen en stelden alles in het werk gesteld om de inbeslagname te voorkomen. Na enkele uren konden we eindelijk met de dieren vertrekken richting AAP Almere. Daar heeft Kato tijdelijk gezeten voor hij naar Primadomus verhuisde. Hier kun je een video bekijken van de redding.

Kato krijgt veel verrijking om hem te stimuleren, zoals te zien is in dit filmpje waarin hij een grote doos kreeg met lekkers erin. Niet zozeer het lekker, maar vooral de doos zelf was een enorm succes!.

Kato zat voor zijn redding in een smerige trailer
Kato komt uit een verschrikkelijk circus

 

Bij AAP krijgt Kato de verzorging die hij nodig heeft
Kato geniet bij AAP van zijn snack

Tijgers Drac en Bianca

Drac en Bianca zijn de meest recente grote katachtigen die door AAP Primadomus zijn opgevangen. Mannetje Drac en zijn zus Bianca komen bij een particuliere verzamelaar vandaan. Hij hield de twee in een kooi, deels binnen en deels buiten, op zijn terrein.

Medisch gezien is Drac in minder goede staat dan Bianca. Hij heeft een hevige vorm van staar in het ene oog, en het andere oog functioneert door een infectie niet voldoende om mee te zien. Het gebrek aan zicht staat zijn zelfvertrouwen gelukkig niet in de weg. Bianca daarentegen heeft meer tijd nodig om zich vertrouwd te voelen met haar nieuwe omgeving en haar verzorgers. Met wat geduld en de juiste verzorging kunnen de twee herstellen en genieten van hun oude dag, want met een leeftijd van bijna veertien jaar zijn ze de oudste katten in Primadomus!

Bianca sleet haar dagen bij een verzamelaar in een kooi
Bianca sleet haar dagen bij een verzamelaar in een kooi
Drac is ondanks zijn staar op zijn gemak bij Primadomus
Drac is ondanks zijn staar op zijn gemak bij Primadomus