Directeur Stichting AAP
Onlangs werden we opgeschrikt door een onaangename campagne tegen AAP door verschillende hobbyorganisaties die zich bezighouden met kleine knaagdieren, zoals konijnen, cavia’s en hamsters, maar ook fokkers van krielkippen en andere dieren. AAP zou deze mensen hun hobby en passie willen afnemen, zo is te lezen in een aantal boze brieven dat bij de leden van de Tweede Kamer terecht kwam. Huh, hoe komen ze daar nu bij?
AAP vangt al sinds jaar en dag heel veel dieren op die ongeschikt blijken als huisdier, een goed voorbeeld is wasbeerhond Bear. Het dierenleed dat we dan ongedaan proberen te maken treft niet een enkel diertje, maar vele duizenden dieren die moedwillig in de handel worden gebracht en door niets vermoedende kopers in huis worden gehaald. Een drama dat aan twee kanten pijn doet, want de koper heeft iets gekocht wat de behoefte niet vervult en het dier legt het loodje.
Wij waren dan ook erg blij toen in 1992 (!) een wet werd aangenomen waarin staat dat er een lijst moet komen met diersoorten die geschikt zijn om door particulieren gehouden te worden: de positieflijst. Helaas volgde daarna eindeloze stilte, want – net als Doornroosje – ging deze wet in een lange diepe slaap. De lijst werd niet concreet gemaakt en dus werd het dierenleed niet aangepakt. Totdat Sharon Dijksma en haar opvolger Martijn van Dam in 2015 gehoor gaven aan het verzoek van heel veel dierenbeschermers om hier iets aan te doen, ze kusten de wet wakker. De Tweede Kamer steunde hen en zodoende werd er een methode ontwikkeld om soorten te beoordelen op hun geschiktheid.
Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken werd een expertteam samengesteld onder leiding van een onderzoekscoördinator van de Universiteit van Wageningen. Het team bestaat o.a. uit gedragsdeskundigen van AAP en van de Dierenbescherming, maar ook uit vier vertegenwoordigers van dierenwinkels/dierenhandel en hobbyhouders. Een puik gelijkwaardig gezelschap dus, dat op basis van expertise en wetenschappelijke kennis zorgvuldig nagaat welke problemen je kunt verwachten als je bepaalde diersoorten als huisdier houdt. Deze bevindingen worden vervolgens aangeboden aan de staatssecretaris.
De te beoordelen diersoorten vind je hier. Op deze lijst staan dieren die in Nederland gehouden worden. Het is niet te geloven, maar zelfs dieren als de bruine beer en verschillende soorten luiaarden staan er op!
Vanzelfsprekend is het niet nodig om je zorgen te maken om diersoorten die aantoonbaar heel goed te houden zijn door grote aantallen mensen, zonder dat dat gepaard gaan met al te grote welzijnsproblemen. Waarom zouden wij mensen met een kip of cavia hun hobby afpakken? Ik snap het oprecht niet.
Wat ik wel snap is dat de invulling van de positieflijst een einde kan betekenen aan al het gesol met wasberen, prairiehonden, neusberen, stinkdieren en allerlei andere dieren die om uiteenlopende redenen écht niet geschikt zijn als huisdier. Maar dan nog is het niet Stichting AAP, maar de staatssecretaris die daarover een beslissing neemt.