Baviaan Roco

Blog: Foppen of floppen - medicijnen geven aan wilde dieren

Hester 9 (1)
‘Twee maal daags twee tabletten per dier, zeven dagen’ schrijf ik voor aan Roco’s groep van vijf bavianen. Ze hebben een parasieteninfectie. ‘Mochten ze de tabletten weigeren, dan hebben we ook een suspensie: 10ml per dier, ook twee maal daags ’. De dierverzorger zucht en zegt: ‘We gaan ons best doen’. Ik weet, het lijkt simpel maar het wordt een monsterklus: de tabletten zijn groot en bitter! De suspensie is wel lekker zoet, maar in zulke hoeveelheden?

Als je kinderen of een huisdier hebt, weet je hoe lastig en frustrerend het kan zijn om er dagelijks een pil of drankje in te krijgen, laat staan om een oog of oor drie maal daags te druppelen. Een kind kun je geruststellen, of iets lekkers of leuks in het verschiet houden. Een hond is makkelijk te trainen en te verleiden met een stukje worst en een kat kun je ’t beste in de houdgreep houden. Maar een tijger kun je niet even hanteren en een aap laat zich lastig foppen. Het behandelen van wilde dieren is een vak apart.
Eekhoorn met pinda
Bij eekhoorns smeren we de medicatie met een beetje pindakaas in een lege pindadop
Juiste dosering
Allereerst moet de medicatie in het goede dier terechtkomen, en in de juiste dosering. Zit een dier in een groep, dan wordt het kort gescheiden van de rest totdat de medicatie erin zit. Pilletjes worden vermalen, en gemengd met iets lekkers. Bij eekhoorn Longan is dat pindakaas, gesmeerd in een lege pindadop. Japanse makaak Ayame krijgt haar hartmedicatie in appelstroop op een stukje brood en serval Cina neemt laxeermiddel in een eendagskuiken. De ogen van chimpansee Fiffy konden we druppelen door drie maal daags de druppels via een wattenstaafje in haar ooghoeken te dippen. Hier moest ze natuurlijk wel voor getraind worden. En berberaap Torzan? Die neemt uiteindelijk zijn medicatie in een hardgekookt ei, waarvan het eigeel is vermengd met de tabletten en vervolgens weer is teruggestopt in het ei.
Berberaap Torzan
Berberaap Torzan krijgt zijn medicatie in een hardgekookt ei
Creativiteit en vertrouwen
De behandeling van Roco en zijn groepsgenoten zit er inmiddels op. Twee vrouwtjes namen de tabletten in met appelstroop op een stukje brood. De derde met chocoladepasta en de vierde in een vruchtensmoothie. En Roco, die eerst alles weigerde, nam de suspensie uiteindelijk puur uit een spuitje. Met een flinke dosis geduld en creativiteit (van de dierverzorgers) en een snufje vertrouwen (van het dier), lukt het meestal wel!

Hester van Bolhuis
Dierenarts

Overige berichten