Huisdier?

Een uitheems dier is ongeschikt als huisdier

Steeds vaker is een hond of kat te gewoon en gaan mensen op zoek naar een bijzonder of spannend huisdier. Vaak kopen ze in een opwelling een exoot als huisgenoot. Deze niet-gedomesticeerde uitheemse dieren zijn echter niet aangepast aan het leven in huis en blijven altijd wilde dieren met alle gevolgen van dien: gefrustreerde dieren, gesloopte huiskamers en doodsbange eigenaars. Stichting AAP vindt dan ook dat het houden van deze dieren verboden zou moeten worden. Als je op een dier klikt kun je lezen waarom.Aap

Apen zijn er in tientallen soorten, met verschillende levenswijzen en in grootte uiteenlopend van een decimeter tot twee meter. Toch delen ze een aantal eigenschappen. Zo zijn alle apen sociale dieren, levend in groepen waarbinnen een rangorde heerst. Gedurende de eerste levensjaren krijgen de jongen veel zorg en aandacht van de moeder, die soms wordt geholpen door medeverzorgsters. In deze periode staan ze nog onder en boven de wet: hun 'apenstreken' worden door de volwassenen door de vingers gezien.

8/10

2008

 

Wasbeer

De wasbeer behoort tot de familie van kleine beren, met een verspreidingsgebied dat vrijwel geheel Noord-Amerika omvat. Ze leven gewoonlijk in bosgebieden, in de buurt van water, dat een belangrijke bron van voedsel is, zoals krabben en andere kleine waterdieren.

8/10

2008

 

Stinkdier

Familie van de marterachtigen, ook wel stinkdas genoemd. Wijd verbreid in Noord-Amerika, van Zuid-Canada tot Mexico. Met hun dikke, artistiek zwart-wit gestreepte vacht zijn stindieren bijzonder mooi om te zien. Hun weinig agressieve natuur maakt ze verder tot een gewilde huisgenoot.

8/10

2008

 

Grondeekhoorn

Gestreepte grondeekhoorn, algemeen voorkomend van Siberië tot Zuidoost-Azië. Net als alle andere eekhoorns een knaagdier, als grondeekhoorn bovendien een graver (voorraden worden in de grond aangelegd).

8/10

2008

 

Prairiehond

Groter type grondeekhoorn, veel voorkomend in de woestijngebieden van Noord-Amerika. Sociaal dier, dat in familieverband leeft binnen kolonies van wel honderden dieren, in ondergrondse `steden` die tientallen vierkante kilometers kunnen beslaan. Net als mollen graven ze een uitgestrekt gangenstelsel en werpen ze de grond op tot heuveltjes, waarop ze rechtop zittend de omgeving afturen. Zoals alle knaagdieren hebben ze lange voortanden, die ze kort houden door te knagen op wortels en takken. Hun naam ontlenen ze aan hun waarschuwingsroep, die aan het keffen van honden doet denken.

8/10

2008

 

Neusbeer

Kleine berensoort, voorkomend van het zuiden van de Verenigde Staten tot beneden de evenaar. Neusberen danken hun naam aan hun vooruitstekende reukorgaan waarmee ze de grond naar voedsel afzoeken, zoals insecten en wormen. Als gretige fruiteters klimmen ze daarnaast met groot gemak in bomen, waarin ze 's nachts, opgerold in de oksel van een tak, ook slapen.

8/10

2008

 

Degoe

Klein Zuid-Amerikaans knaagdier, verwant aan de cavia en de chinchilla. Degoes zijn afkomstig van de spaarzaam begroeide hellingen van het Andesgebergte: rotsachtige gebieden met wat struikgewas.

8/10

2008

 

Poolvos

Poolvossen leven op de boomloze toendra's van alle werelddelen rond de poolcirkel. Het zijn roofdieren, die zich echter ook vaak voeden met dood dierlijk voedsel (aas), bijvoorbeeld de resten van de maaltijd of zelfs de ontlasting van ijsberen. Aangespoelde zeedieren, kleine knaagdieren, eieren en jonge vogels vormen verder hun menu.

8/10

2008

 

Wallaby

Zoals alle kangoeroes is de wallaby een buideldier, en komt hij uisluitend in Australië voor. Hij is ongeveer de helft kleiner dan zijn grote broer, de Rode Reuzenkangoeroe, maar met zijn lengte van 75 centimeter (zonder staart) is hij toch een flinke jongen. Kangoeroes zijn over het algemeen vreedzame grazers, maar de mannetjes kunnen onderling zeer strijdlustig zijn.

8/10

2008

 

Wasbeerhond

Nachtdier, behorend tot de hondenfamilie; zijn overeenkomst met de wasbeer berust alleen op de vachttekening. Oorspronkelijk voorkomend in Oost-Azië (Mongolië, China, Korea, Japan) maar daarnaast, toen hij in trek als pelsdier kwam, uitgezet in in heel Rusland. Men zag over het hoofd dat hij een schuwe maar taaie overlever is, en bovendien een trekker. Vanuit de uitplaatsen verspreidde hij zich over Noord- en Midden-Europa, waar hij overal geschikte leefgebieden aantrof: moerassige of licht beboste landschappen en met loofhout begroeide rivierdalen.

8/10

2008

 

Andere niet-gedomesticeerde uitheemse dieren

Niet alle dieren die Stichting AAP opvangt staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Alle apensoorten wel, maar de overige niet-gedomesticeerde uitheemse dieren komen in hun thuisland nog zo veel voor dat de overheid het niet nodig acht ze te beschermen. Ze mogen dus vrij worden verhandeld, zonder dat er eisen worden gesteld aan hun huisvesting, voeding en verzorging.

8/10

2008

 

Suikereekhoorn

Buideldier, algemeen voorkomend in lichte bosgebieden in Oost- en Noord-Australië. Als huisdier toenemend populair, door zijn uitstraling van levende knuffel. Dankt zijn naam aan zijn voorkeur voor zoetigheid als rijp fruit en nectar (in het Engels worden ze honey- of sugargliders genoemd). Aan de zijkanten van het lichaam, tussen voor- en achterpoten, bevinden zich huidplooien die als vlieghuid fungeren wanneer het dier de poten strekt. In deze positie kunnen ze glijvluchten tot 50 meter maken.

8/10

2008

 

Moerasschildpad

Amerikaanse moerasschildpad, gekenmerkt door een opvallende rode vlek achter de ogen. Net als andere schildpadden kan hij bijzonder oud worden, rond de 50 jaar, en zijn schild kan uitgroeien tot 30 centimeter. Hij leeft in ondiep water, waar hij regelmatig uit klimt om te zonnebaden.

8/10

2008

 

Papegaai

Verzamelnaam voor tropische vogels met een typerende kromme bovensnavel. Ara's en amazonepapegaaien bevolken de junglegebieden van Zuid-Amerika, de grijze roodstaartpapegaai leeft in de Afrikaanse regenwouden, kaketoes komen voor in Zuidoost-Azië en Australië. Als huisdier zijn ze geliefd vanwege hun veelal bontgekleurde verentooi en om hun vermogen geluiden na te doen, inclusief de menselijke spraak.

8/10

2008

 

Huisdier

Een kat, een hond, een konijn, een cavia; zo divers als ze naar hun soort ook zijn, ze hebben één ding gemeen: het zijn allemaal huisdieren. In aard en gedrag zijn ze zodanig aangepast geraakt, dat ze met de mens samen kunnen leven. Dit aanpassingsproces, domesticatie genoemd, is een langdurig proces, dat vele generaties beslaat.

8/10

2008

 € 34.00 p/mnd

Spaar Air Miles voor AAP
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over ons cookiebeleid