ActueelBlog: Linda was liever bij moeder thuis gebleven

Godelieve Kranendonk

Afgelopen weekend stond in de wetenschapsbijlage van De Volkskrant dat chimpansees die hun jeugd bij mensen hebben doorgebracht, daar hun leven lang last van houden. Dat is onderzocht in 60 chimpansees in de VS. Iets dat wij bij AAP helaas al lang weten, maar nu ook wetenschappelijk is vastgesteld. Onze nieuwste voorbeeld is Linda.

Actueel - AAP blog  | dinsdag, 30 september 2014 | Views (3941)

30/09

2014

 

AAP luidt de noodklok: Berberaap op de rand van uitsterven

Handel in Berberapen (credits: Stichting AAP / Ronald Troostwijk)

Volgens het WNF rapport Living Planet, “zijn de populaties wilde dieren de afgelopen veertig jaar wereldwijd met gemiddeld 52 procent afgenomen”. Voor de berberaap, de enige primatensoort die ten noorden van de Sahara voorkomt, is deze afname zelfs groter: de populatie in het wild is in dertig jaar tijd drastisch gedaald van zo’n 23.000 tot niet meer dan 8.000. Een recent rapport van onderzoeker en criminoloog Daan van Uhm in opdracht van Stichting AAP, onthult dat naar schatting jaarlijks 200 voornamelijk jonge berberapen uit het wild worden weggevangen, waarvan het merendeel eindigt als huisdier in Europa. Als de EU en Marokko niet snel de nodige stappen ondernemen tegen de illegale handel in berberapen, dan zal deze unieke primatensoort binnen afzienbare tijd uitgestorven zijn. Uit dit rapport blijkt ook dat deze handel in berberapen in toenemende mate wordt overgenomen door de georganiseerde misdaad. Handhaving zou vrijwel onmogelijk worden gemaakt door corruptie onder Marokkaanse ambtenaren en een ernstig gebrek aan aandacht en middelen.

 

Actueel - Nieuws  | dinsdag, 30 september 2014 | Views (1526)

30/09

2014

 

Blog: Entertainment met dieren; een hot issue.

David van Gennep

Op woensdag 10 september publiceerde de Telegraaf (Mark Veldkamp) een artikel over het droeve lot van Linda, een chimpansee die het twijfelachtige genoegen had om te moeten dienen als fotomodel op een van de Canarische eilanden. De 30 jaar na haar korte carrière als model sleet ze haar leven in eenzaamheid, in een cel van 3 bij 3 meter met een asbestcementen dakje, onder de brandende zon. Volgens mij zijn de meeste mensen het wel eens over de vraag of dit goed of fout is!

Actueel - Nieuws  | vrijdag, 26 september 2014 | Views (1354)

26/09

2014

 

Blog: De kracht van een goed gesprek

Kinderverhaal over berberapen

Iemand heeft ooit gezegd dat reizen de enige manier is om iets over de wereld te leren. Ik ben het daarmee eens, maar soms is het niet nodig om ver weg te gaan. In de smeltkroes waarin we samenleven met mensen van vele nationaliteiten is het eenvoudig om mensen te ontmoeten met een ander culturele achtergrond en is het, in elk geval hiervoor, niet nodig om op reis te gaan naar het buitenland. Iets wat overduidelijk was voor onze collega's en vrijwilligers die dit jaar weer naar Algeciras zijn geweest, om campagne te voeren en voorlichting te geven over de problemen rond de bescherming van de berberaap.

Actueel - AAP blog  | vrijdag, 19 september 2014 | Views (844)

19/09

2014

 

Blog: Tom Hanks en Wilson

Buddy met z'n maatje Koko

Vanavond hoef ik helemaal niks. Heerlijk! Ik installeer mij op mijn bank voor een avondje voor de buis. Mijn kat probeert mijn aandacht te trekken door zichzelf te positioneren tussen mijn gezicht en het beeldscherm van de televisie. Nee, poesje Lundi, nu even niet. Vrouwtje neemt even tijd voor haarzelf.
Maar de film op tv is een verdrietige. In 'Cast away' met Tom Hanks volg ik een man die een vliegtuigramp overleeft en terecht komt op een onbewoond eiland. Zijn personage sluit na jarenlange vereenzaming uiteindelijk vriendschap met een volleybal die hij vindt tussen de ravage van het neergestorte vliegtuig. Hij noemt de volleybal 'Wilson' en vindt in het object een uitlaatklep voor emoties, die hij bij gebrek aan gezelschap op de bal botviert.

Actueel - AAP blog  | maandag, 15 september 2014 | Views (1460)

14/09

2014

 

Gered! Chimpansee Linda zat dertig jaar eenzaam opgesloten

Linda, nog op Lanzarote

Chimpansee Linda is vanuit het Spaanse Lanzarote aangekomen bij AAP in Almere. Als baby werd ze weggehaald bij haar moeder en verkocht aan een echtpaar in Lanzarote. Zij hesen haar in krappe kleertjes en gebruikten haar als fotoattribuut. Toen ze hier te groot en sterk voor werd, werd ze opgesloten. Dertig jaar lang zat ze helemaal alleen in een betonnen schuurtje. Alleen als haar eigenares haar kwam voeren, had Linda even contact met de buitenwereld. De rest van de tijd moest ze zich zien te vermaken met een stuk touw, de enige vorm van verrijking in haar verblijf. Er was niemand om te vlooien of om mee te spelen, iets wat voor sociale en intelligente dieren als chimpansees juist essentieel is. Er werd alles op alles gezet om Linda naar Almere te halen, al ging dit niet zonder slag of stoot…

Actueel - Nieuws  | woensdag, 10 september 2014 | Views (15292)

9/09

2014

 

Video: Beverrat Coypu

Coypu

Video - Beverrat Coypu is sinds begin juli bij AAP. Omdat beverratten dol zijn op zwemmen, hebben we een paar zwembadjes in zijn verblijf geplaatst!

Actueel - Nieuws  | vrijdag, 29 augustus 2014 | Views (7380)

29/08

2014

 

Feestje voor chimpansee Jim!

chimpansee Jim

Video - Het is vandaag 35 jaar geleden dat chimpansee Jim uit een kooi bij een meubelmakerij werd gered door Stichting AAP. In 2006 betrok hij het nieuwe Chimpanseecomplex, waar hij nu samen met Julio, Freddy, Regina en Fiffy woont. Een 35-jarig jubileum vonden wij een mooie gelegenheid voor een feestje voor Jim met een heuse apen-taart. Maar Regina dreigde het feestje behoorlijk te verstieren...

Actueel - Nieuws  | woensdag, 27 augustus 2014 | Views (3989)

27/08

2014

 

Blog: Beestengeluk? Ik zou m'n geld er niet op inzetten...

stinkdier

Het is geen geheim dat de eerste taak van een hoogleraar journalistiek, indien geconfronteerd met een klas vol naïeve, idealistische 18-jarigen die hun roeping aan het najagen zijn, is om hun dromen bruut uiteen te laten spatten. Vaak is het eerste wat die eerstejaars te horen krijgen niet een inspirerend citaat van, laten we zeggen, Joseph Pulitzer, maar meer iets in de trant van: "Tegen het einde van je vier jaar hier is nog maar 25% van jullie over, en als het aan mij ligt, gelooft niemand meer ergens in," (vaak gevolgd door een boosaardige lach).

Actueel - AAP blog  | maandag, 25 augustus 2014 | Views (1742)

24/08

2014

 

Java-apen komen bij AAP bij na wereldreis

De 5 apen, nog aan boord van het schip

Deze 5 Java-apen reisden mee met een vrachtschip vanuit Maleisië. Onderweg werden ze ontdekt door de bemanning van het schip, die ze uiteindelijk wist te vangen en in een vrachtmand heeft geplaatst. Gedurende de rest van de reis hebben de bemanningsleden zo goed mogelijk voor de dieren gezorgd. Eenmaal in Rotterdam zijn de Java-apen overgedragen aan AAP, en inmiddels zijn ze in onze quarantaine aan het bijkomen van hun wereldreis!

Actueel - Nieuws  | woensdag, 20 augustus 2014 | Views (3465)

20/08

2014

 

Spaar Air Miles voor AAP


€ 11.50 p/mnd

Spaar Air Miles voor AAP

Volg ons!

Logo Facebook
Follow Me on Pinterest
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over ons cookiebeleid